3 martie 2021

Dimineața asta cerul e roz-portocaliu. M-am trezit gândindu-mă la copilărie. Nu știu dacă mă gândesc prea des sau prea rar la asta. Tot ce știu e că noi oamenii idealizăm copilăria pentru că totul părea mult mai viu decât acum.

Mă gândesc la ferestre. La simbolistica ferestrelor și la muzică. Scena de început a filmului “O Eternitate și o Zi” e o stare de spirit. Cred că ar trebui să renunț din ce în ce mai mult la control și să am un an în care lucrurile iau un ritm natural, lent, un ritm care mă apropie mai mult de partea mai autentică. Un lucru pe care mi-l duc aminte din film e încercarea lui Alexandre să descopere lexicul, vocabularul. Mă confrunt și eu cu lipsa de lexic dar și lipsa de timp dedicat scrisului. Am zis că scriu o carte sci-fi dar am doar drafturi.

Ideea de pagini de dimineață ar trebui să fie explorată în fiecare zi. E ca un jurnal, dar un jurnal unde nu încerc să fac altceva decât să scriu, nu încerc să înțeleg. Scopul e doar să fi scris. Nu știu exact de ce am început să scriu în română, poate pentru că aș vrea să public o colecție de poeme, scrisori, ficțiune, sau doar un memoir. Mă gândesc la potențialul meu aici în Elveția vs potențialul meu în România. Sunt zile în care nu aș vrea să plec de aici pentru că mă văd în Zürich, dar zile în care mă văd în o cabană la munte în România, creându-mi propriul atelier. Arta e la pământ în România. Cel puțin așa o văd eu – și avem atâtea de explorat! Atât de multe stiluri, idei, tradiții, istorie, cultură. Cum? Cum pot să ajut și să exprim mai bine tradiția și cultura românească? Îmi e dor de un scop artistic, cred că de aceea am început proiectul the flâneuse project.

Ieri mi-am adus aminte cât de frică mi-a fost de tot în România. Pentru mine plecarea în Berlin a fost un act de curaj. Unde aș fi fost acum dacă nu aș fi plecat în Berlin? Îmi e mult mai bine aici – dar ce am pierdut între timp? Pot să recuperez poate pasiunea de a scrie în română? De ce aș publica? Cine m-ar citi? De ce avem nevoie mai mult pe piață românească?

O mentalite de abundență. Încerc să mi-o cultiv în fiecare zi. Unele zile sunt mai ușoare, altele mai grele. Mi-a fost mereu frică să încerc, chiar și să vin și să locuiesc aici părea imposibil. Îmi dau seama că nimic nu e într-adevăr imposibil, atâta vreme cât credem în acel lucru. În ce cred acum? Încerc să îmi cultiv spiritualitatea, încerc să îmi dau seama în fiecare zi că nu știu nimic.

Când de trei ani faci un tip de muncă de care nu ești deloc mândră, care nu îți oferă satisfacție profesională și nici pe timp lung, încrederea în tine se știrbește pe zi ce trece. Încet dar puternic. Mă gândesc la toate ideile care nu au fost așternute pe hârtie, la tot ce am simțit și am uitat. Am multe întrebări. Încerc să scriu poeme ca să îmi amintesc.

Și aleg cărarea mai îngustă

Fără capăt și fără început

Sunt pe drum și realizez

Că am uitat cum sună cu adevărat

Cuvintele.

Poate îmi e dor de partea creativă, artistică din mine. Poate îmi e dor de cine eram înainte să părăsesc România. Nu știu cum am ajuns aici – aici în patul acesta, în orașul acesta, în partea asta de drum. E frumos dar nu îmi găsesc scopul. Care e scopul? Să mă bucur încet de tot? Să scriu ce văd și cum văd? Percepția e o temă recurentă în tot ce fac. Cum văd și cum nu văd – încerc să îmi deschid ochii mai larg dar și să învăț să îi închid. O jumătate de oră în fiecare dimineață de scris – scris care curge prin diferite amintiri și gânduri – cum mă poate ajuta? De ce aș continua să scriu? Probabil pentru că ritualurile sunt importante – scrisul și plimbatul îmi pot oferi o claritate de viziune pe care nu aș atinge-o altcumva. Ultimele și primele cuvinte sunt cele mai greu de scos pe hârtie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.